KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP - Mmmm, diši po Prekmurju
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček
DOBRE PRAKSE
- tradicija

Mmmm, diši po Prekmurju

Kulinarična pestrost, ki ji skoraj ni para

Slovenija ima zelo bogato in raznoliko kulinarično tradicijo s številnimi posebnostmi, ki odražajo naravne danosti nekega okolja. Prekmurje je znano po kulinaričnih posebnostih, ki ohranjajo svoja stara poimenovanja in tradicijo priprave. Prekmurska gibanica, bujta repa, bograč, dödöli so jedi, ki so značilne za Prekmurje, Prekmurci pa radi postrežejo še s prekmursko šunko, domačo zaseko, pajanim krüjom, retašimi, posolonkami, pereci pa tudi bučno olje ne sme manjkati.Skupna kmetijska politika podpira ohranjanje tradicije na podeželju, znotraj tega tudi kulinarično dediščino. V Prekmurju so v okviru kmetijske svetovalne službe pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije – Zavodu Murska Sobota v sodelovanju z drugimi lokalnimi nosilci razvoja pristopili k zaščiti in promociji kulinaričnih posebnosti njihovega območja.

Leta 2000 so ustanovili Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, ki združuje pridelovalce, ponudnike in ljubitelje prekmurskih dobrot v prizadevanjih za izboljšanje kakovosti, zaščito geografskega porekla in promocijo prekmurskih dobrot.


Narava da, človek oplemeniti

Pod okriljem Društva se je v okviru projektov čezmejnega sodelovanja leta 2002 izoblikovala kolektivna blagovna znamka »Diši po Prekmurju«, ki povezuje najznačilnejše kulinarične in prehrambene posebnosti regije.

Pod blagovno znamko se trenutno tržita dva zaščitena izdelka: prekmurska gibanica kot zajamčena tradicionalna posebnost in prekmurska šunka kot nosilka zaščite geografskega porekla.

Ponudniki so v procesu certificiranja dokazali,
da proizvajajo prekmursko gibanico oz.
prekmursko šunko v skladu z zahtevami zaščit.
V ponudbo Diši po Prekmurju pa so vključeni tudi ponudniki drugih regionalnih izdelkov, kot so bučno olje, kis, naravni sokovi, med, vina itn.

Društvo izvaja projekt pospeševanja prodaje in informiranja o prekmurski šunki in prekmurski gibanici s pomočjo sredstev iz ukrepov skupne kmetijske politike. Sredstva so namenjena za doseganje boljše prepoznavnosti obeh zaščitenih izdelkov in tesnejše povezanosti ponudnikov pri trženju, predvsem pa, da imajo potrošniki s tem priložnost spoznavati ter čutiti okus in »vonj po Prekmurju«.

KGZS
O projektu Prireditve Razstave Seminar Mukec
O SKP Financiranje Razpisi Prihodnost Zgodovina Publikacije Zanimive povezave
Razvoj Tradicija Okolje Solidarnost Varnost Kakovost Odličnost Pestrost