KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP - Prihodnost
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček
O SKP
ZGODOVINA
PRIHODNOST
RAZPISI
PUBLIKACIJE

Prihodnost


Zdrava, varna, cenovno dostopna hrana
Ali ste vedeli, da evropski kmetje vsako leto pridelajo 10 milijonov ton jabolk, 140 milijonov ton mleka in 300 milijonov ton žit…?


SKP podpira kmete po vsej EU pri pridelavi hrane, ki jo potrebujemo.
To počne tako, da podpira kmetije in načine kmetovanja v različnih regijah in državah EU, od velikih do družinskih in od konvencionalnih do ekoloških kmetij.
Spoštuje bogato raznovrstnost kmetijskih tradicij, zaradi katerih so evropska kulinarika in prehrambni izdelki znani po vsem svetu.


Danes SKP upošteva pričakovanja družbe in pomeni daljnosežne spremembe. Njen razvoj gre v smeri izzivov prehranske varnosti, podnebnih sprememb, gospodarske rasti in delovnih mest na podeželju. 


Čistejše okolje
Ali ste vedeli, da določeni deli kmetij (pašniki, varovalni pasovi itd.) ustvarjajo našo pokrajino, ob tem pa igrajo ključno vlogo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti?


SKP kmete spodbuja, da del svojih kmetijskih površin ohranjajo kot območja z okoljsko funkcijo.
Zanašamo se na kmete, da bodo skrbeli za naravne vire, kot sta prst in voda, in da bodo ščitili biotsko raznovrstnost, za naše dobro in dobro prihodnjih generacij. Dobro upravljano podeželje, ki podpira naravo in prostoživeče živali in rastline, bolje prenaša podnebne spremembe in je bistvenega pomena za pridelavo varne, hranljive hrane.


Živo podeželje
Pri kmetijstvu gre tudi za podeželske skupnosti in ljudi, ki živijo in delajo v njih. Polovica prebivalcev EU živi na podeželju. Če ne bi bilo kmetij ali kmetov, bi bil ogrožen celoten gospodarski okvir naših podeželskih območij.
Prenovljena SKP se osredotoča na to, da kmetom po vsej EU pomaga ohranjati podeželje živo. Kmetom pomaga posodobiti njihove kmetije in vlagati v več kot le pridelavo hrane – zlasti prek programa razvoja podeželja.
KGZS
O projektu Prireditve Razstave Seminar Mukec
O SKP Financiranje Razpisi Prihodnost Zgodovina Publikacije Zanimive povezave
Razvoj Tradicija Okolje Solidarnost Varnost Kakovost Odličnost Pestrost