KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP - Družinam z otroki prijazna kmetija
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček
DOBRE PRAKSE
- razvoj

Družinam z otroki prijazna kmetija

Veščine dela z gosti imajo globoke korenine

Neugodni pogoji za kmetovanje v Sloveniji ter razmere na trgu kmetom pogosto ne zagotavljajo primernega dohodka, zato iščejo nove možnosti za zaslužek in zaposlitev. Med njimi so najbolj pomembne dopolnilne dejavnosti na kmetiji, kjer lahko oplemenitijo svoje znanje in delo. Pomembno vlogo pri tem imajo ženske, ki so pogosto pobudnice uvajanja novih dejavnosti, pa tudi nosilke razvoja le-teh.
Z dopolnilnimi dejavnostmi kmečke družine zagotavljajo dodatni dohodek, bogatijo ponudbo podeželja in ohranjajo kulturno, etnološko, naravno in lokalno gastronomsko dediščino. Pri odločitvah za dopolnilne dejavnosti in razvoj le-teh je pomoč kmetijskih svetovalcev nepogrešljiva.

Na območju Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje je - v primerjavi z drugimi območji v Sloveniji - najbolj razvit turizem na kmetijah, s katerim se trenutno ukvarja 172 kmetij.

Turistična kmetija stoj in glej!

Kmetiji Milene in Tomaža Marolt, po domače Stoglej, ležita v gorskih zaselkih Podveža in Krnice, nedaleč od znanega turističnega kraja Luče ob Savinji in Logarske doline. Osnovna dejavnost na kmetiji je že od nekdaj govedoreja. Od leta 1935 jim dodaten dohodek predstavlja tudi sprejemanje gostov, kar pove, da imajo Maroltovi pri tem dolgoletne izkušnje. Na kmetiji so imeli vse do začetka adaptacije in gradnje prizidka v letu 2003 zelo dobro zasedenost z visokim odstotkom stalnih gostov.

Vendar so lahko goste sprejemali le v glavni sezoni, saj v zimskem času ni bilo možnosti ogrevanja. Od leta 2006, ko so zaključili naložbe, ki so bile sofinancirane iz evropskih sredstev, lahko na kmetiji z najvišjo kategorijo štiri jabolka sprejemajo goste vse leto. Z lokalnimi gastronomskimi dobrotami razvajajo tudi izletniške goste, ki jih privabljajo znamenitosti in lepote Zgornje Savinjske doline.

Na kmetiji ves čas sledijo novim smernicam, zato je kmetija pridobila znak specializirane ponudbe družinam z otroki prijazna kmetija. Prejeli so tudi številna priznanja za zasluge pri razvoju turizma v kraju, Milena pa kar nekaj zlatih priznanj za krušne izdelke na razstavah Dobrote slovenskih kmetij.


KGZS
O projektu Prireditve Razstave Seminar Mukec
O SKP Financiranje Razpisi Prihodnost Zgodovina Publikacije Zanimive povezave
Razvoj Tradicija Okolje Solidarnost Varnost Kakovost Odličnost Pestrost