Jabolko je živilo z majhno energijsko vrednostjo, bogato vsebnostjo topne prehranske vlaknine in obilico zaščitnih snovi, ki varujejo naše zdravje. Pečeno ali sušeno že stoletja kraljuje na zimskem jedilniku.
Zorenje govedine je postopek mehčanja (žlahtnenja) mesa. Večje kose govejega mesa vakumiramo v vrečke in jih na hladnem zorimo določen čas. Meso lahko zorimo tudi v posodi, v katero položimo meso in ga zalijemo z oljem. Meso mora biti sveže in ne sme biti predhodno zamrznjeno. Zoreno meso lahko kasneje zamrznemo. Čas zorenja je odvisen od temperature hlajenja. Pri 0 – 1˚C traja od 5 do 8 tednov ali več, pri temperaturi 4 – 5 ˚C pa 7 – 10 dni.
Vipavski štruklji so vrsta štrukljev iz kvašenega testa s sladkim orehovim in skutnim nadevom. V Vipavski dolini veljajo za praznično jed. Nekoč so jih kuhali za večje praznike in ob večjih delih na kmetiji. Sedaj se pripravlja vipavske štruklje kot sladico skozi vse leto, ne glede na letni čas, praznike in kmečka opravila.
BREZ PREDSODKOV o kmetijstvu in SKP
Projekt sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Za vsebino te strani odgovarja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Vsebina te spletne strani ne odraža nujno stališča ali mnenja Evropske komisije.