Rabarbara je trajnica, bogata z antioksidanti ter zaradi vsebnosti kalcija, kalija in magnezija prava zakladnica zdravja. V kulinariki se uporabljajo le olupljena stebla, ki se jih trga spomladi in ponovno jeseni. Za pripravo rabarbarinega peciva potrebujemo zelo malo časa, okus pa je nepozaben!
Češpljevi cmoki, sveže narejeni s krompirjevega testa in domačih češpelj, vedno navdušijo. Lahko jih ponudimo kot samostojno jed ali posladek. Odlične pripravijo na Turistični kmetiji pri Marku.
Pajtičke so okusni slani pečeni zvitki iz kvašenega testa. Nadevani so s prepraženo čebulo, drobtinami, mletimi orehi in začimbami. Ponudimo jih lahko kot prigrizek ali prilogo k zelenjavnim mineštram. V prazničnih dneh nadomeščajo drugo pecivo.
Čompe s skuto je značilna regionalna jed doline Soče. Izraz »čompe« je narečno poimenovanje za krompir. Jed je zelo razširjena, saj so zaradi težkih življenjskih razmer nekoč v tej gorski dolini pridelali le krompir, sir in skuto. Najpogosteje so jo pripravljali za večerjo, ko je bila zbrana vsa družina. Tudi danes velja za okusno in sočno jed.
40 min
BREZ PREDSODKOV o kmetijstvu in SKP
Projekt sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Za vsebino te strani odgovarja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Vsebina te spletne strani ne odraža nujno stališča ali mnenja Evropske komisije.