Vipavski štruklji so vrsta štrukljev iz kvašenega testa s sladkim orehovim in skutnim nadevom. V Vipavski dolini veljajo za praznično jed. Nekoč so jih kuhali za večje praznike in ob večjih delih na kmetiji. Sedaj se pripravlja vipavske štruklje kot sladico skozi vse leto, ne glede na letni čas, praznike in kmečka opravila.
Sestavine kvašeno testo:
60 dag moke
1 žlica soli
2 dag kvasa
2 dag sladkorja
5 dag maščobe
1 jajce
3 dcl mleka
1 žlica kisle smetane
Sestavine nadev:
0,5 kg skute
5 dag sladkorja
1 jajce
2 dcl sladke smetane
10 dag mletih orehov
sesekljan pehtran
nastrgana limonina lupina.
Iz sestavin zamesimo kvašeno testo, ki naj vzhaja najmanj pol ure. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano desko ali prt in ga po potrebi razdelimo na več hlebčkov. Testo razvaljamo v pravokotnik ter ga namažemo z nadevom. Testo zavijemo v rahlo pomokan prt, zavežemo in kuhamo v slanem kropu na zmernem ognju približno 30 minut. Ko je štrukelj kuhan, ga vzamemo iz kropa, odvijemo iz prta ter razrežemo na rezine. Zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami. Ponudimo kot sladico.
BREZ PREDSODKOV o kmetijstvu in SKP
Projekt sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Za vsebino te strani odgovarja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Vsebina te spletne strani ne odraža nujno stališča ali mnenja Evropske komisije.