KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt




Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček
RECEPTI POMLAD
RECEPTI POLETJE
RECEPTI JESEN
RECEPTI ZIMA
VSI RECEPTI

VIPAVSKI ŠTRUKLJI 70 min
Objavljeno 18.06.2012

Vipavski štruklji so vrsta štrukljev iz kvašenega testa s sladkim orehovim in skutnim nadevom. V Vipavski dolini veljajo za praznično jed. Nekoč so jih kuhali za večje praznike in ob večjih delih na kmetiji. Sedaj se pripravlja vipavske štruklje kot sladico skozi vse leto, ne glede na letni čas, praznike in kmečka opravila.

Sestavine kvašeno testo:
60 dag moke
1 žlica soli
2 dag kvasa
2 dag sladkorja
5 dag maščobe
1 jajce
3 dcl mleka
1 žlica kisle smetane

Sestavine nadev:
0,5 kg skute
5 dag sladkorja
1 jajce
2 dcl sladke smetane
10 dag mletih orehov
sesekljan pehtran
nastrgana limonina lupina.


20120618224401_1.jpg

Iz sestavin zamesimo kvašeno testo, ki naj vzhaja najmanj pol ure. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano desko ali prt in ga po potrebi razdelimo na več hlebčkov. Testo razvaljamo v pravokotnik ter ga namažemo z nadevom. Testo zavijemo v rahlo pomokan prt, zavežemo in kuhamo v slanem kropu na zmernem ognju približno 30 minut. Ko je štrukelj kuhan, ga vzamemo iz kropa, odvijemo iz prta ter razrežemo na rezine. Zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami. Ponudimo kot sladico.




KGZS
O projektu Prireditve Razstave Seminar Mukec
O SKP Financiranje Razpisi Prihodnost Zgodovina Publikacije Zanimive povezave
Razvoj Tradicija Okolje Solidarnost Varnost Kakovost Odličnost Pestrost