Luštrek je ena izmed najhvaležnejših vrtnih rastlin, ki zraste vsaj meter visoko. Kot začimbo uporabljamo predvsem njegove peresaste liste, še intenzivnejši okus imajo korenine in plodovi. Liste luštreka lahko pripravimo z jajci, jih uporabimo kot namaz za štruklje ali iz njih skuhamo okusno juho.
Frtalja je okusna jajčna omleta, narejena iz svežih sezonskih zelišč, moke in jajc. Značilna je za Goriška Brda, izvorno prihaja iz Italije. Je aromatična, nežna, sočna in okusna. Primerna je za vse priložnosti. Za frtaljo so osnovne tri sestavine: melisa (srčno zelje), komarček (koromač) in materina drobtinica (maderjalca). Končna izbira zelišč je prepuščena kuharju. Pozimi jo lahko naredimo tudi s klobaso ali pršutom.
Bela polenta iz bele koruzne moke je značilna za Brda. Nekoč je veljala bela koruzna moka za boljšo, bolj fino. Popečen pršut so nekoč jedli za zajtrk ali večerjo. Ker je jed močna, so jo pripravljali tudi za delavce, ki so v vinogradu opravljali težka fizična dela, ali za kosce.
45 min
BREZ PREDSODKOV o kmetijstvu in SKP
Projekt sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Za vsebino te strani odgovarja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Vsebina te spletne strani ne odraža nujno stališča ali mnenja Evropske komisije.