KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP - Ko je možnost izbire, pogumni izberejo najboljše
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček
O SKP
- pestrost
ZGODOVINA
PRIHODNOST
RAZPISI
PUBLIKACIJE

Pestrost


Enoten trg s kmetijskimi in drugimi pridelki je omogočil veliko bolj pestro (in stalno) ponudbo različne hrane skozi vse leto. Ker je skupna kmetijska politika (SKP) poenotila tudi pravila nakupa hrane izven članic unije, je to omogočilo še bolj pestro preskrbo s hrano. EU ima veliko posluha za tradicionalna živila, ki h pestrosti največ prispevajo. Zato omogoča popuste na ravni vsake države, da se tradicionalna raznolikost pridelave, predelave in poti trženja ohranjajo in zagotavljajo izredno pestrost.

 

Pestrost ponudbe hrane

Enoten trg omogoča, da je možno v večini držav članic EU dobiti hrano iz večine drugih držav unije. Hkrati pa skupna pravila omogočajo nabavo hrane izven članic unije po uravnoteženih pogojih. Tako je postalo južno sadje veliko bolj dostopno ljudem iz severnih držav, lososi pa v južnih državah…

 

Pestrost tradicionalnih okusov

Skupna kmetijska politika spodbuja razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, kar povečuje pestrost ponudbe hrane. Kmečki siri, mesni izdelki, domače marmelade, domače pecivo so le nekatere dobrote s podeželja, katerih razvoj in promocijo vzpodbuja skupna kmetijska politika.

 

                                      

Skupna kmetijska poltika spodbuja razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetijah,

zato lahko izbiramo med vse bolj pestro ponudbo hrane

s tradicionalnimi okusi.

 

Pestrost novih izdelkov in okusov

Skupna kmetijska politika podpira (kulinarično) inovativnost. Poskusite oljčno olje s tartufi, čokolado s tramincem ali pašteto z bučnimi semeni. Tako pestrost omogoča in vzpodbuja SKP.

 

Biotska pestrost rastlin in živali

S preusmeritvijo v trajnostni način kmetovanja je skupna kmetijska politika postavila trdne temelje za zmanjševanje obsega gojenja kmetijskih rastlin v monokulturah. S tem omogoča, da se ohranjajo naravni habitati, ki omogočajo preživetje številnim ogroženim vrstam prostoživečih živali.

Z ukrepi vzdrževanja genskih bank zagotavlja SKP ohranjanje trenutno komercialno manj zanimivih pasem živali, vse to z zavedanjem, da se ob spremembah v naravi te manj zanimive pasme lahko v prihodnosti izkažejo kot ključne za ohranitev človeštva.

 

 

 

 

 

 

 

 

Z ukrepi vzdrževanja genskih bank zagotavlja SKP ohranjanje trenutno komercialno manj zanimivih pasem živali, kot je naprimer slovenska avtohtona pasma štajerska kokoš.


KGZS
O projektu Prireditve Razstave Seminar Mukec
O SKP Financiranje Razpisi Prihodnost Zgodovina Publikacije Zanimive povezave
Razvoj Tradicija Okolje Solidarnost Varnost Kakovost Odličnost Pestrost