KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček
O SKP
- blaginja
ZGODOVINA
PRIHODNOST
RAZPISI
PUBLIKACIJE

Blaginja


Blaginjo pojmujemo kot stanje v družbi, ki omogoča človeka dostojno življenje in še več: omogoča mu, da zadovoljuje svoje telesne, umske in čustvene potrebe. To je omogočeno v družbi, ki živi v miru, brez bolezni in lakote. Vse troje v Združeni Evropi v veliki meri omogoča in podpira skupna kmetijska politika (SKP).

 

SKP je temelj miru

V drugi svetovni vojni zmagovalka Francija je ob nastajanju Združene Evrope s Schumanovo deklaracijo poraženki Nemčiji ponudila pošten dogovor pri gospodarjenju s premogom in jeklom, v nadaljevanju pa tudi pri pridelavi hrane. Nastali so temelji miru. Ta v državah, ki so dogovor sprejele, traja že več kot 60 let. Skupna kmetijska politika, ki je edina skupna evropska politika, je eden glavnih temeljev tega miru!

 

SKP je odpravila lakoto…

Skupna kmetijska politika je Evropi odpravila lakoto in s tem rešila eno temeljnih človekovih potreb. SKP je vzpostavila stabilno pridelavo hrane. Te kljub negotovim razmeram v svetu v Evropi ne primanjkuje. Nasprotno, ne samo da hrano imamo, je tudi varna in kakovostna! Zaradi SKP je hrana na voljo po zmernih cenah za potrošnike, kmetom pa zagotavlja primeren življenjski standard.

 

                  

Zaradi skupne kmetijske politke ne samo, da imamo v EU stabilno preskrbo s hrano,

ampak je hrana tudi varna in kakovostna.

 

… in bolezni

Pod pojmom blaginje razumemo tudi odsotnost hudih kužnih bolezni. Evropa je skozi razvoj medicine in s skupno kmetijsko politiko odpravila številne bolezni, ki izhajajo iz revščine in podhranjenosti. Mnoge študije potrjujejo, da splošna družbena blaginja, kjer je en temeljev SKP, pozitivno vpliva na zdravje ljudi. Seveda, če ljudje ne pretiravajo v drugo smer!
KGZS
O projektu Prireditve Razstave Seminar Mukec
O SKP Financiranje Razpisi Prihodnost Zgodovina Publikacije Zanimive povezave
Razvoj Tradicija Okolje Solidarnost Varnost Kakovost Odličnost Pestrost