Kislo zelje naj bo pogosto na jedilniku vseh, ki se zavedajo pomena kakovostne in naravne hrane za zagotavljanje zdravega življenja. Pomirja, blaži stres, izboljšuje koncentarcijo in možganske sposobnosti, krepi imunski sistem. Recept za segedin golaž so pripravili na Turistični kmetiji Pri Marku.
Sestavine:
1 kg kislega zelja,
0,5 kg svinjskega mesa (vratovina),
6 dag maščobe,
2 čebuli,
3 stroke strtega česna,
1 žlico sladke paprike,
1 žlica paradižnikove mezge,
kumina, sol,
podmet: 1dcl kisle smetane,1žlica moke,
kos prekajene slanine.
V večji posodi v osoljeni vodi skuhamo kislo zelje. Voda z zeljem naj vre, dokler se zelje ne zmehča. V drugi posodi segrejemo maščobo in nanjo damo na tanke rezine narazen čebulo, ki jo solimo, da se hitreje zmehča. Ko čebula postekleni, vanjo zamešamo na koščke narezano meso. Med stalnim mešanjem pražimo, dokler se maščoba ne začne svetiti. V drugi kozici na maščobi popražimo papriko, dodamo paradižnikovo mezgo, kumino in prilijemo zajemalko vrele vode. Meso na majhnem ognju kuhamo do mehkega. Po potrebi v manjših količinah prilivamo vrelo vodo. Dodamo še kislo zelje in toliko vode, v kateri se je kuhalo kislo zelje, da je golaž primerno kiselkast. Na koncu dodamo še redek podmet, ki ga pripravimo s kisle smetane in žlice moke. Postrežemo z domačim kruhom.
BREZ PREDSODKOV o kmetijstvu in SKP
Projekt sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Za vsebino te strani odgovarja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Vsebina te spletne strani ne odraža nujno stališča ali mnenja Evropske komisije.