Pajtičke so okusni slani pečeni zvitki iz kvašenega testa. Nadevani so s prepraženo čebulo, drobtinami, mletimi orehi in začimbami. Ponudimo jih lahko kot prigrizek ali prilogo k zelenjavnim mineštram. V prazničnih dneh nadomeščajo drugo pecivo.
Sestavine za testo:
1 kg bele moke
5 dag kvasa
5 dl mlačne vode
1 dl olja
Sestavine za nadev:
5 žlic olja ali surovega masla
2 nasekljani čebuli
30 dag mletih orehov
1 dl mleka
1 žlička soli
malo mletega popra
Iz sestavin zamesimo testo, ki ga pustimo vzhajati. Med tem pripravimo nadev. Zmletim orehom dodamo sol, malo popra in jih dobro premešamo. Na olju ali na maslu lepo zarumenimo nasekljani čebuli, dodamo polovico z vročim mlekom prelitih orehov in dobro premešamo.
Vzhajano testo razvaljamo v pravokotno obliko poljubne debeline, namažemo z nadevom, potresemo s preostalimi suhimi orehi in tesno zvijemo. Zvitek narežemo na 2 cm debele rezine in jih vodoravno polagamo v pomaščen pekač. Pustimo malo vzhajati in pečemo približno pol ure pri temperaturi 160 – 170 °C.
BREZ PREDSODKOV o kmetijstvu in SKP
Projekt sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Za vsebino te strani odgovarja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Vsebina te spletne strani ne odraža nujno stališča ali mnenja Evropske komisije.