Bela polenta iz bele koruzne moke je značilna za Brda. Nekoč je veljala bela koruzna moka za boljšo, bolj fino. Popečen pršut so nekoč jedli za zajtrk ali večerjo. Ker je jed močna, so jo pripravljali tudi za delavce, ki so v vinogradu opravljali težka fizična dela, ali za kosce.
Sestavine za polente:
3 dcl bele koruzne moke
1 l vode
ščepec soli
Sestavine za pečen pršut:
3 rezine pršuta
0,5 dcl rdečega vina
0,02 dcl vinskega kisa
0,02 dcl vode
1 pest rukule
maslo
V kotličku zavremo vodo, jo solimo in umešamo koruzno moko. Polento kuhamo pol ure. Prevrnemo jo na lesen pokrov ter razrežemo z nitko na enake koščke. V ponvi stopimo maslo ter na hitro popečemo rezine pršuta. Prilijemo rdeče vino, kis ter malo vode. Na krožnik postavimo rukulo, zraven polento ter čez polijemo popečen pršut. Jed jemo še toplo.
BREZ PREDSODKOV o kmetijstvu in SKP
Projekt sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Za vsebino te strani odgovarja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Vsebina te spletne strani ne odraža nujno stališča ali mnenja Evropske komisije.