Tole je odlična jed, ki jo pripravimo s kislega zelja in ajdove ali ječmenove kaše. Recept zanjo so pripravili v Turistični kmetiji Gačnikov hram - Loče
Sestavine:
1,5 kg kislega zelja (ali repe),
15 dag masti z ocvirki,
1 debela čebula,
60 do 70 dag mlete svinjine,
50 dag kuhane ajdove kaše (lahko tudi ječmenova)
sol, poper, lovorjev list,
maščoba za pekač,
0,5 l kisle smetane,
3 jajca za preliv.
V posodo damo mast in na njej prepražimo sesekljano čebulo in dodamo kislo zelje. Malo zalijemo, da se zmehča, dodamo lovorov list ter po okusu sol in poper. V drugi posodi na maščobi prepražimo mleto meso, dodamo začimbe: sol, poper, lovorjev list, ščep majarona, timijan in zalijemo z vročo vodo. K dušenemu mesu dodamo kuhano ajdovo kašo in premešamo. Pekač namastimo, nanj naložimo plast zelja, nanjo plast kaše z mletim mesom in ponavljamo nalaganje plasti do vrha pekača. Na vrhu mora biti zelje. Zmešamo kislo smetano z jajci ter polijemo čez zelje. Pečemo v pečici na 170 0C, 30 minut. Pečeno jed razrežemo na kose in postavimo na tople krožnike. Poleg lahko ponudimo gobovo omako ali le kislo smetano.
BREZ PREDSODKOV o kmetijstvu in SKP
Projekt sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Za vsebino te strani odgovarja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Vsebina te spletne strani ne odraža nujno stališča ali mnenja Evropske komisije.