Pajtičke so okusni slani pečeni zvitki iz kvašenega testa. Nadevani so s prepraženo čebulo, drobtinami, mletimi orehi in začimbami. Ponudimo jih lahko kot prigrizek ali prilogo k zelenjavnim mineštram. V prazničnih dneh nadomeščajo drugo pecivo.
Čompe s skuto je značilna regionalna jed doline Soče. Izraz »čompe« je narečno poimenovanje za krompir. Jed je zelo razširjena, saj so zaradi težkih življenjskih razmer nekoč v tej gorski dolini pridelali le krompir, sir in skuto. Najpogosteje so jo pripravljali za večerjo, ko je bila zbrana vsa družina. Tudi danes velja za okusno in sočno jed.
Vipavski štruklji so vrsta štrukljev iz kvašenega testa s sladkim orehovim in skutnim nadevom. V Vipavski dolini veljajo za praznično jed. Nekoč so jih kuhali za večje praznike in ob večjih delih na kmetiji. Sedaj se pripravlja vipavske štruklje kot sladico skozi vse leto, ne glede na letni čas, praznike in kmečka opravila.
Frtalja je okusna jajčna omleta, narejena iz svežih sezonskih zelišč, moke in jajc. Značilna je za Goriška Brda, izvorno prihaja iz Italije. Je aromatična, nežna, sočna in okusna. Primerna je za vse priložnosti. Za frtaljo so osnovne tri sestavine: melisa (srčno zelje), komarček (koromač) in materina drobtinica (maderjalca). Končna izbira zelišč je prepuščena kuharju. Pozimi jo lahko naredimo tudi s klobaso ali pršutom.
Bleki z divjimi špargli so okusna in izrazito pomladanska kraška jed. Bleki so nekoč in danes veljali za boljšo jed, ki se jih z različnimi omakami pripravlja za kosila in večerje.
SKP - kakovost, varnost, blaginja, razvoj
Projekt sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Za vsebino te strani odgovarja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Vsebina te spletne strani ne odraža nujno stališča ali mnenja Evropske komisije.