Bleki z divjimi špargli so okusna in izrazito pomladanska kraška jed. Bleki so nekoč in danes veljali za boljšo jed, ki se jih z različnimi omakami pripravlja za kosila in večerje.
Sestavine za bleke:
30 dag moke
3 jajca
malo soli
voda po potrebi
Sestavine za omako:
šopek divjih šparglov
5 - 7 dag kraške pancete
čajno žličko moke
1 žlico sladke smetane
sol
kraški šatraj
maslo
Iz sestavin zamesimo testo za rezance, ki ga na tanko razvaljamo in s kolescem razrežemo na kvadratke – bleke (velikosti 4 × 4 cm). Skuhamo jih v slanem kropu, odcedimo. Za omako prihranimo nekaj vode, v kateri so se kuhali bleki. Špargle skuhamo na sopari al dente. V ponvi na maslu rahlo popražimo panceto, dodamo moko in kuhane špargle. Zalijemo s tekočino, smetano in začinimo. Omako hitro pokuhamo in pomešamo s kuhanimi bleki. Takoj ponudimo.
SKP - kakovost, varnost, blaginja, razvoj
Projekt sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.
Za vsebino te strani odgovarja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Vsebina te spletne strani ne odraža nujno stališča ali mnenja Evropske komisije.