KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Odprte prijave za ekološke nagrade EU
Shemo ekoloških nagrad EU sestavlja sedem kategorij in osem nagrad. Pomenijo priznanje različnim akterjem vzdolž ekološke vrednostne verige, ki so razvili odličen, inovativen, trajnosten in navdihujoč projekt, ki prinaša resnično dodano vrednost za ekološko pridelavo in porabo. Povezave do spletnih prijavnih obrazcev so na voljo od 25. marca 2022 do 8. junija 2022.

Avtor novice: Tatjana Vrbošek
04.04.2011

20220404152140_1.jpg

1x1px_transparent

Konec marca so se odprle prijave za prve ekološke nagrade Evropske unije. Namen teh nagrad je povečati ozaveščenost širše javnosti o ekološki pridelavi in njenih koristih, saj bodo v ospredje postavile inovativne in trajnostne projekte.

Izbranih bo osem nagrad v sedmih kategorijah: najboljši ekološki kmetovalec in kmetovalka, najboljša ekološka regija, najboljše ekološko mesto, najboljšimi ekoregija, najboljše ekološko MSP, najboljši trgovec z ekološko hrano na drobno in najboljša ekološka restavracija.

Rok za oddajo prijav je do 8. junija, razglasitev nagrad bo na ekološki dan Evropske unije, 23. septembra letos. Več informacij o nagradah in sodelovanju je na voljo TUKAJ.

 

Ozadje:

Povečanje ekološkega kmetijstva, akvakulture in pridelave hrane močno prispeva k zmanjšanju uporabe kemičnih gnojil, pesticidov in protimikrobnih sredstev ter ima pozitivne učinke na naše podnebje, okolje, biotsko raznovrstnost in dobrobit živali. Zato je bila vloga ekološke pridelave opredeljena kot ključna pri doseganju ciljev evropskega zelenega dogovora, strategije „od vil do vilic“ in strategije za biotsko raznovrstnost. Na podlagi tega je Komisija opredelila cilj, da bo do leta 2030 ekološkemu kmetovanju namenjenih 25 % kmetijskih zemljišč v EU in da se bo znatno povečala ekološka akvakultura.

V podporo temu cilju je Komisija marca 2021 sprejela akcijski načrt za razvoj ekološke pridelave. Ta akcijski načrt temelji na pristopu, v skladu s katerim je treba za spodbujanje ekološke pridelave povečati povpraševanje potrošnikov po ekoloških proizvodih. Za to je med drugim potrebna večja ozaveščenost javnosti o značilnostih in koristih ekološke pridelave.

V ta namen akcijski načrt vključuje uvedbo letnih nagrad, ki priznavajo odličnost v ekološki vrednostni verigi. Njihov cilj je nagraditi najboljše in najbolj inovativne akterje v ekološki verigi ter prispevati k zmanjšanju vpliva kmetijstva na okolje in podnebje ter k uresničevanju strategije EU za biotsko raznovrstnost in strategije „od vil do vilic“. Te nagrade bodo prvič podeljene leta 2022.KGZS