KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Podnebne spremembe so problem
Podatki raziskave Eurobarometer kažejo, da evropski državljani in državljanke menijo, da so podnebne spremembe najresnejši problem, s katerim se sooča svet.

Avtor novice: Evropska komisija
06.07.2011

20210706094941_1.jpg

1x1px_transparent

Včeraj objavljeni podatki raziskave Eurobarometer kažejo, da evropski državljani in državljanke menijo, da so podnebne spremembe najresnejši problem, s katerim se sooča svet.

Kar 93 % vprašanih na ravni EU27 meni, da so podnebne spremembe resen problem (v Sloveniji 92 %), 78 % pa podnebne spremembe vidi kot zelo resen problem (V Sloveniji 77 %). Na vprašanje, kateri je najresnejši svetovni problem, je na ravni EU27 več kot četrtina (29 %) izbrala bodisi podnebne spremembe (18 %) bodisi degradacijo narave (7 %) oziroma z onesnaževanjem povezane zdravstvene težave (4 %).

V Sloveniji je podnebne spremembe izbralo 11 % vprašanih, degradacijo narave 16 % vprašanih in z onesnaževanjem povezane zdravstvene težave 7 % vprašanih.

Kar zadeva odziv politike, se devet od desetih Evropejcev in Evropejk (90 %) strinja, da bi bilo treba emisije toplogrednih plinov čim bolj zmanjšati, preostale emisije pa izravnati, da EU do leta 2050 postane podnebno nevtralna (v Sloveniji 89 %).

Skoraj devet od desetih Evropejcev in Evropejk (87 %) meni, da je pomembno, da EU določi ambiciozne cilje za večjo uporabo energije iz obnovljivih virov (v Sloveniji 93 %), in enak odstotek jih tudi meni, da je pomembno, da EU zagotavlja podporo za izboljšanje energijske učinkovitosti (v Sloveniji 92 %).

Izvršni podpredsednik Komisije za evropski zeleni dogovor Frans Timmermans je povedal: "Podpora podnebnim ukrepom ostaja visoka kljub pandemiji in ekonomskim težavam, ki pestijo naše državljane in državljanke. Evropejci in Evropejke se zavedajo dolgoročnih tveganj zaradi podnebne krize in izgube biotske raznovrstnosti, zato od industrije, vlad in Evropske unije pričakujejo ukrepanje.

Izsledki te raziskave Eurobarometer so poziv politikom in podjetjem, naj združijo moči, za Evropsko komisijo pa pomenijo dodatno spodbudo za dokončanje zakonodaje ,Pripravljeni na 55ʻ, ki jo bomo predstavili pozneje ta mesec, da zagotovimo uresničitev naših podnebnih ciljev."

 

Celotno sporočilo TUKAJKGZS