KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Evropska komisija danes predlagala nov pristop k trajnostnem modrem gospodarstvu EU
Za industrijske panoge in sektorje, povezane z oceani, morji in obalami. Trajnostno modro gospodarstvo je bistveno za doseganje ciljev evropskega zelenega dogovora ter za boljšo obnovo in zagotavljanje zelenega in vključujočega okrevanja po poandemiji.

17.05.2011

»Zdravi oceani so predpogoj za uspešno modro gospodarstvo. Onesnaževanje, prelov in uničevanje habitatov skupaj s posledicami podnebne krize ogrožajo bogato morsko biotsko raznovrstnost, od katere je odvisno modro gospodarstvo. Spremeniti moramo svoj pristop in razviti trajnostno modro gospodarstvo, v katerem so varstvo okolja in gospodarske dejavnosti tesno povezani,« je pojasnil izvršni podpredsednik Komisije Frans Timmermans, pristojen za evropski zeleni dogovor.

Vsi sektorji modrega gospodarstva, vključno z ribištvom, akvakulturo, obalnim turizmom, pomorskim prometom, pristaniškimi dejavnostmi in ladjedelništvom, bodo morali zmanjšati svoj vpliv na okolje in podnebje.

Za reševanje podnebne krize in krize zaradi izgube biotske raznovrstnosti potrebujemo zdrava morja, pri čemer je treba njihove obnovljive vire uporabljati trajnostno, da bi lahko razvili alternativne rešitve za fosilna goriva in tradicionalno proizvodnjo hrane.

Celotno sporočilo:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_21_2341KGZS