Na kmetiji Frešerjevih v Kalšah pri Slovenski Bistrici se ukvarjajo z intenzivno živinorejo-pridelavo mleka, ob tem pa so vse skozi že imeli v lasti tudi vinograde. Korenine vinogradništva segajo v leto 1832 in je že sedma generacija v družini Frešer, ki nadaljuje tradicijo vinogradništva. S poudarkom, da je sae je Matjaž Frešer v celoti zapisal vinogradništvu in vinarstvu.
S sofinanciranjem iz evropskih sredstev je zgradil sodobno klet in hkrati ustvarjal blagovno znamko Vina Frešer. Na čudovitih obronkih Pohorja, na vrhunskih vinogradniških legah v Ritoznoju, obdeluje nekaj manj kot 12 ha vinogradov. Težave, s katerimi se je srečeval v okviru integrirane pridelave grozdja, so bile med drugim veliki nakloni leg vinogradov ter visoki stroški pridelave.
To je Matjaža Frešerja spodbudilo k drugačnemu razmišljanju in pripeljalo do ideje, kako trajnostno pridelati vina na naravi prijazen način in jih ponuditi skupaj z lokalno domačo hrano. Sedaj že četrto leto obdelujejo vinograde v skladu z ekološkim načinom vinogradništva. Iz tako pridelanega grozdja proizvajajo lastni prepoznaven stil vina, s katerim so zadovoljne tudi najbolj zahtevne stranke po svetu.
Z ekološkim načinom pridelave grozdja je povečal kakovost vin, hkrati pa znižal vhodne stroške in se prilagodil sodobnemu pivcu vina, ki spoštuje lokalno pridelavo z visoko kakovostjo.
Za naziv Inovativnega mladega kmeta se je letos potegovalo šest kandidatov. Cilj tekmovanja je odkrivati in spodbujati inovativnost pri mladih. KGZS in ZSPM s tekmovanjem širita in poglabljata znanje mladih nosilcev in nosilk kmetijskih gospodarstev, preverjata praktično usposobljenost mladih kmetic in kmetov ter jih spodbujata k nadaljnji inovativnosti. Namen tekmovanja je tudi popularizirati kmetijstvo in podeželje, spodbujati pozitivno tekmovalnost in druženje med mladimi.
Fotoutrinki z razglasitve inovativnega mladega kmeta si lahko ogledate tukaj
Intervju z Matjažem Frešerjem lahko preberete tukaj
|