KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt




Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Povečanje oskrbe z lokalno pridelano hrano - izziv in priložnost


29.11.2013

Na 28. tradicionalnem posvetu Javne službe kmetijskega svetovanja (JSKS), ki je potekal 26. novembra 2013 v organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije na Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto, so potekale delavnice in plenarno zasedanje na temo vloge JSKS pri povečanju oskrbe z lokalno pridelano hrano

 

V nagovoru je predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Cvetko Zupančič poudaril: »Lepo urejeno in obdelano podeželje v Sloveniji je sad pridnega dela ljudi na kmetijah in strokovne pomoči Javne službe kmetijskega svetovanja. Danes je za politiko zelo privlačna tema, kaj vse je narobe, kaj je treba spremeniti ali celo ukiniti. Vendar bi za dober vzor lahko vzeli prav kmetijstvo, iz katerega ne izhajajo ne finančne ne poslovne, še manj pa korupcijske afere, ki so državo spravile v stanje, kakršno je.

 

Ko na najvišji ravni poslušamo razprave o KGZS in JSKS, je zaskrbljujoče slabo poznavanje in vrednotenja dela, ki je bilo in je opravljeno. Vendar, kamorkoli po Sloveniji gremo, vidimo rezultate sodelovanja kmetov in strokovnih služb KGZS. Verjamem, da bodo tudi v prihodnje delo dobro opravljeno, če ne bo to za koga preveč moteče,« je povedal predsednik KGZS.

 

Vodja JSKS mag. Miran Naglič je ob tem dodal, da je posvet v skoraj treh desetletjih vedno odražal tedanje razmere. »Sedaj se zopet vračamo na čas, ko govorimo o pospeševanju, s tem da sedaj temu rečemo lokalna pridelava hrane. Če prav zastavimo, je pridelava hrane pomembna in zanimiva gospodarska panoga. Imamo obdelovalno zemljo in potrošnike. Na nas je, da najdemo pot do njih. Ni dovolj le pridelati, ampak tudi prodati in do tam sega naša naloga,« je povedal Naglič.

 

Ob začetku skupnega dela posveta so udeležence nagovorili še minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan, ki je med drugim naštel že uresničene cilje ministrstva in predstavil nove izzive, ki slovensko kmetijstvo in okolje še čakajo. Udeležence sta pozdravila še predsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje Jakob Presečnik ter Tone Hrovat, direktor Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto. 

 

V socialnem podjetništvu še veliko priložnosti

V zadnjem obdobju mnogi vidijo priložnost za razvoj podeželja skozi socialno podjetništvo. Na delavnici, ki jo je vodila Darja Pipan s KGZS, so spregovorili o priložnostih za povečanje lokalne oskrbe v okviru socialnega podjetništva.

 

V prvem delu je bilo predstavljeno socialno podjetje - ekološka kmetija Brinjevka – kot primer dobre prakse. V drugem delu so udeleženci v delovnih skupinah razmišljali o identifikacijah dejavnosti in možnostih za razvoj socialnega podjetništva na kmetijskem področju, dejavnostih socialnega podjetništva, ki bodo krepile lokalno oskrbo in vlogi JSKS pri uvajanju in razvoju socialnega podjetništva.

 

V kmetijstvu so velike možnosti za razvoj socialnih podjetij, tako z vidika dejavnosti (kot npr. ekološka pridelava in predelava hrane, razvoj samooskrbnih zadrug z namenom oblikovanja lokalnega trga, spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije, razvoj socialnega turizma, razvoj različnih oblik varstva, izobraževanje…) kot tudi zaposlovanja t.i. ranljivih oseb in ustvarjanja novih delovnih mest. Na kmetijah že obstajajo osnovni pogoji, ki bi lahko omogočili vzpostavitev novih socialnih podjetij, vendar pa je treba zagotoviti dodatna sredstva za začetek delovanja.

 

 







KGZS