KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Uspešen zaključek letošnjih prireditev Podeželje v mestu


05.10.2012

V Mariboru praznovali 50 let SKP

 

S septembrskima prireditvama v Ljubljani in Mariboru, smo letos zaključili sklop Podeželij v mestu, katerih namen je promocija kmetijstva in lokalne pridelave ter pospeševanje direktne prodaje. Dodana vsebina letošnjih podeželij je bila predstavitev Skupne kmetijske politike (SKP) in obeležitev 50 let njenega delovanja.  Tako smo se vsi sodelujoči na trudili obiskovalcem odkrivali skrivnosti razvoja skupne kmetijske politike.

 

Letošnje prireditve so bile dobro obiskane in večina sodelujočih kmetij je izkoristila možnost mreženja pridelovalcev, potrošnikov, trgovcev in predstavnikov medijev. Zanemarljivo ni niti dejstvo, da so se odlični pridelki in izdelki prodajali izvrstno.

 

»Podeželja v mestu so za kmetije, ki prodajamo direktno, nadvse dobrodošla. Danes je bila prodaja odlična, vendar tisto pravo se pokaže šele čez čas, ko te kdo pokliče. Še po vsaki prireditvi se najde nekdo, ki me kasneje pokliče in postane dobra stranka,« je na zadnji prireditvi v Mariboru povedal Andrej Kovačič, ki je obiskovalce navdušil s jabolki, jabolčnim sokom in krhlji. Z ženo in dvema otrokoma obdeluje 16 hektarsko kmetijo. Dodal je še, da so Podeželja v mestu dobro organizirana, odziv ljudi velik, prireditve dobro promovirane, obiskujejo jih ljudje, ki cenijo in iščejo domače. Glede stanja v kmetijstvu in kmetijske politike Andrej pravi: »Bogati verjetno ne bomo, najslabše pa tudi ni. Glede skupne kmetijske politike, zdaj vem, da je. Je pa neroden čas za njeno komentiranje, ker je krizno obdobje. Mislim, da tisti, ki bo delal, bo preživel. Še vedno bodo ljudje, ki bodo iskali domače in za tisto bodo pripravljeni odšteti kak cent več. Če bomo le čakali politike, se bomo načakali. Moramo kar sami kaj narediti

 

Zadovoljna s prodajo v Mariboru je bila tudi Darinka Čuček z Lenarta, ki je na stojnici ponujala domače pecivo. »Prodaja danes je bila odlična. Danes se je vse prodalo. Rada sodelujem na Podeželju v mestu, ker tako pridobim nove stranke,« dodala je še, da se je prav zaradi sodelovanja na Podeželjih v mestu dodatno seznanila s pomenom skupne kmetijske politike.

 

Po podatkih je kar dve tretjine kmetov v EU starejših o 55 let. Cilj reforme skupne kmetijske politike je tudi pomoč mlajši generaciji, da se vključi v kmetijski sektor. Na stojnici kmetije Babič z Lovrenca na Dravskem polju sta Mariborčanom mesne izdelke predstavljali sestri Anja in Katja – osnovnošolka in srednješolka. Nadomeščali sta svoje starše in smejoči povedali: »Svet stoji na mladih, zato je treba mlad kader vključiti v delo družinskega podjetja oziroma družinske kmetije. To je nujno, da kmetija deluje in se razvija. Radi pridemo na Podeželja v mestu. Na prireditvah dobimo nove stranke in tako širimo tržišče. Živimo na kmetiji, ki prideluje vse, od žita do mesa. Ukvarjamo se z rejo prašičev. Brez dopolnilne dejavnosti predelave mesa na kmetiji bi šlo težko. Treba se je znajti, delati, pa gre«.

 

Z mladostjo in navdušeno predstavitvijo ekoloških izdelkov, ponujenih v lično porisanih kozarčkih,  je očarala tudi Katarina Očko. »Na Podeželju v mestu rada sodelujem zaradi promocije kmetije. S tem, ko se pojavimo na stojnici damo možnost ljudem, da vidijo in okusijo naše izdelke. In veliko se jih kasneje vrača. Stranke nas pokličejo, kar je dobro. Smo ekološka kmetija. Usmerili smo se v pridelavo ze

KGZS