KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Kramljanje, tržni dan, prijetno vzdušje ob hrani, vinu in glasbi


27.09.2012

KGZS vabi na Glavni trg v Mariboru na prireditev Podeželje v mestu  

 

Vabljeni na letošnjo zadnjo prireditev Podeželje v mestu Maribor, ki bo v soboto, 29. septembra, potekala na Glavnem trgu v Mariboru. V času 12. Festivala stare trte, ki ga organizira Zavod za turizem Maribor, se v Mariboru vrstijo številni dogodki. Sobotno dogajanje na Glavnem trgu bo posvečeno pomenu uporabe lokalno pridelane hrane, pridelane in predelane v skladu z evropskimi uredbami in pravilniki skupne kmetijske politike. Dvajset kmetij bo s krušnimi in mesnimi izdelki, domačimi siri, vrhunskimi vini in drugimi domačimi dobrotami ustreglo kupcem, ljubiteljem tradicionalne slovenske podeželske kulinarike. Prireditev bo obogatena s kulturnim in kulinaričnim programom, s katerim bomo obeležili 50 let Skupne kmetijske politike.

  • Od 8. uri bo na trgu zaživela kmečka tržnica. Odlična priložnost za pokušino in nakup jesenskih dobrot slovenskih kmetij.
  • Ob 10. uri se začne kulturni program z glasbo, kulinaričnimi užitki in delavnicami. Na odru se bodo do 16. ure zvrstili Pihalni orkester KUD Pošta Maribor, Celjski Dixilland Band, Brass band Radlje, Etno glasbena skupina Piramidaj iz Maribora in Brštulin banda iz Harij. Člani Brštulin bande bodo prepevali stare ljudske pesmi ob spremljavi frajtonarice, starih kmečkih orodij in gospodinjskih pripomočkov ter uprizorili stare običaje v narečni govorici.
  • Ob 10. uri bodo na trgu pričeli kuhati mojstri kuhanja v kotličkih. Med njimi bo tudi kotel Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.
  • Ob 10. uri vabijo vinarji in vinogradniki okoliša Štajerska Slovenija, Vinorodne dežele Podravje na predstavitev in pokušino vina.

Na trg bo vabil vonj po pečeni sveži zelenjavi, ki jo bodo za obiskovalce pripravljali člani GIZ Slovenska zelenjava. Vabljeni v lončarske delavnice, na ogled čebelje družine ali le na sprehod med stojnicami, druženje ob glasbi ter pokušini pestrega izbora tradicionalnih pridelkov in izdelkov ter okusnih jedi slovenskega podeželja.

Pridite, okusite in doživite slovensko podeželje!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeželje v mestu Maribor organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sklopu projekta Skupna kmetijska politika – kakovost, varnost, blaginja, razvoj in sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor.

Sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.KGZS