KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt




Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Bovški sir registriran kot zaščitena označba porekla


21.08.2012

20120821141956_1.jpg

1x1px_transparent

Že štirinajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji  

Evropska komisija je danes v Uradnem listu Evropske unije objavila registracijo Bovškega sira kot zaščiteno označbo porekla. Bovški sir je tako že štirinajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

Bovški sir je danes v pretežni meri narejen iz čistega ovčjega mleka, nekateri izdelovalci pa mu primešajo do 20 odstotkov kravjega ali kozjega mleka. Ovčje mleko za proizvodnjo Bovškega sira je prirejeno od avtohtone pasme Bovška ovca.

Bovški sir je okrogle oblike, tehta pa med 2,5 in 4,5 kg. Skorja sira je čvrsta, gladka in ravna ter sivorjave do zamolklo bež barve. Testo je kompaktno, elastično, enakomerno sivo-bež barve, z redkimi enakomerno razporejenimi očesi v velikosti leče ali redkimi drobnimi luknjicami in razpokami, ki pa ne prevladujejo. Ima značilen aromatičen, poln, intenziven, rahlo pikanten vonj in okus.







KGZS