|
|
Že štirinajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji
Evropska komisija je danes v Uradnem listu Evropske unije objavila registracijo Bovškega sira kot zaščiteno označbo porekla. Bovški sir je tako že štirinajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.
Bovški sir je danes v pretežni meri narejen iz čistega ovčjega mleka, nekateri izdelovalci pa mu primešajo do 20 odstotkov kravjega ali kozjega mleka. Ovčje mleko za proizvodnjo Bovškega sira je prirejeno od avtohtone pasme Bovška ovca.
Bovški sir je okrogle oblike, tehta pa med 2,5 in 4,5 kg. Skorja sira je čvrsta, gladka in ravna ter sivorjave do zamolklo bež barve. Testo je kompaktno, elastično, enakomerno sivo-bež barve, z redkimi enakomerno razporejenimi očesi v velikosti leče ali redkimi drobnimi luknjicami in razpokami, ki pa ne prevladujejo. Ima značilen aromatičen, poln, intenziven, rahlo pikanten vonj in okus.
|