KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt




Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Kraški pršut registriran kot zaščitena geografska označba


18.06.2012

20120702125746_1.jpg

1x1px_transparent

Že dvanajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji  

Evropska komisija je 15. junija 2012 v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraškega pršuta kot zaščiteno geografsko označbo. Kraški pršut je tako postal že dvanajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

Kraški pršut je na zraku sušena/zorjena mesnina, narejena iz celih svežih stegen prašičev. Sveže stegno se pripravi brez nogice, s kožo in pripadajočo slanino.

Soljenje, sušenje in zorenje Kraškega pršuta morajo potekati na območju Krasa, čas proizvodnje pa traja najmanj 12 mesecev.

Za Kraški pršut je značilen suh postopek soljenja, in sicer le z grobo morsko soljo. V dovolj dolgi dobi sušenja/zorenja se razvijejo značilne senzorične lastnosti, ki se odražajo v manjši vsebnosti vode zaradi večje dehidracije. Za Kraški pršut sta značilni nekoliko večja slanost in zaznava čvrstejše teksture rezine v ustih. Vonj in okus Kraškega pršuta sta polna.

Prepoznaven element za Kraški pršut je logotip v obliki stiliziranega pršuta z imenom Kraški pršut. Zaščiten in certificiran Kraški pršut ima na koži vžgan tudi vroči žig z imenom »Kraški pršut«.







KGZS