KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt




Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Podeželje v mestu – pridelano in ponujeno z ljubeznijo


02.06.2012

20120702132235_1.jpg

1x1px_transparent

Delamo z roko v roki

Raznolika ponudba slovenskih kmetij, pridelana in ponujena z ljubeznijo, je tudi tokrat navdušila številne ljubitelje podeželske kulinarike, ki so obiskali današnje Podeželje v mestu. Srečanja, kramljanja s kmeticami in kmeti ter priložnosti za nakup se veselijo številni stalni in naključni obiskovalci prireditev. Letošnje so del projekta Skupna kmetijska politika – kakovost, varnost, blaginja, razvoj. Projekt poudarja 50 let delovanja skupne kmetijske politike, ki zagotavlja visoko kakovost pridelkov in izdelkov slovenskih kmetij ter ohranja kulturno dediščino podeželja. Za glasbo in ples so na tokratnem Podeželju v mestu – pridelano in ponujeno z ljubeznijo poskrbeli člani skupine Divja kri in Folklorna skupina Trzinka. Turistične kmetija Dervarič z Ljutomera je cvrla langaš, prekmursko jed madžarskega izvora. Lončarja Lorna in Črtomir z Ruš pa sta pripravila lončarske delavnice.

Kmetje so ponudili tudi sezonske pridelke. Na fotografiji: Ivan Stibilj iz Ajdovščine z domačimi češnjami.

Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani se je okušalo odlične sezonske pridelke in izdelke izbranih slovenskih kmetij. Med ponudniki je bila Cvetka Krabonja iz Podgorcev pri Ormožu, ki je letos na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij za svoj znameniti sadni kruh prejela že sedmi kipec kakovosti. »Za moj uspeh je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zelo pomembna. Rastemo skupaj. Že od njene ustanovitve sem vključena v promocijske prireditve, ki ponazarjajo delo in način življenja slovenskega podeželja. So priložnost, da pokažemo slovensko kakovost. Lahko smo ponosni, da smo v nekaterih stvareh edini. Zelo sem vesela povratne informacije o mojih izdelkih. Danes sem prodala prav vse – niti grižljaja nima. Še posebno me veseli navdušenje obiskovalcev s tujine. Želim si, da bi bilo prireditev Podeželje v mestu še več,« je povedala Cvetka.

Cvetka Krabonja iz Podgorcev pri Ormožu je letos na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij za svoj znameniti sadni kruh prejela že sedmi kipec kakovosti.

Posebej otroci so si z zanimanjem ogledovali steklen panj s čebeljo družino kočevskega čebelarja Branka Obranoviča, ki je ob zaključku prireditve izrazil zadovoljstvo nad številnimi obiskovalci in tržnim dnem.

Kljub deževni vremenski napovedi nas je presenetilo suho vreme, ki je prispevalo k zadovoljstvu sodelujočih kmetij.»Današnja prodaja je bila nekaj srednjega. Se pozna, da imajo ljudje manj denarja in nanj bolj pazijo. Sama sem prilagodila ponudbo in ponujam pecivo v manjših paketkih. Cena je tako bolj dostopna. Podeželja v mestu so super, morda bi bilo fino, da se dogajanje na trgu napove tudi v angleškem jeziku. Običajno ga obišče veliko tujcev. Prav bi bilo, da tuji obiskovalci vedo, da prihajamo z vse Slovenije in predstavljamo slovensko podeželje v malem. Sem članica Društva kmečkih žena Metlika, ki ima certifikat za belokranjsko pogačo. Danes mi je že pošla. Vesela sem prireditev Podeželje v mestu, ki jih organizira KGZS in spoštujem delo zbornice. Zdi se mi pomembno. Razumem tudi pomen članstva in se zavedam, da moraš nekaj dati, če želiš nekaj dobiti. Delamo z roko v roki,« je zaključila Sonja Škof s kmetije Šrajf iz Semiča.

Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani se bo slovensko podeželje v okviru prireditev Podeželje v mestu in projekta Skupna kmetijska politika – kakovost, varnost, blaginja, razvoj ponovno predstavljalo 1. septembra.

Na informacijski stojnici Kmeti





KGZS