KGZS SKP - Kmetijstvo je zakon
Domov Kontakt




Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Terra madre tudi v znamenju slovenskih pridelovalcev
10.11.2014

Glavno mesto Piemonta, Torino, se je zadnji teden v oktobru spremenilo v svetovno središče etnogastronomije. Za pet dni se je 80 tisoč kvadratnih metrov torinskega razstavišča in okolice spremenilo v mesto okusov, vonjev, v mesto različnosti, mesto barvitosti, mesto pogovorov, mesto spoznanj, mesto novosti, mesto preprostosti in kljub vsemu, so ne tem mestu govorili vsi enak jezik. Jezik zemlje, jezik narave, jezik prihodnosti. Tako je tam vse od leta 2004, ko se vsake dve leti, v okviru gibanja Slow food, na mednarodni prireditvi Terra madre in Salone del Gusto, srečajo kmetje, ribiči, pridelovalci hrane, kuharji, akademiki, študentje z vsega sveta, ki so združeni v želji po spodbujanju trajnostne lokalne proizvodnje hrane. 

 

V harmoniji z okoljem ob upoštevanju znanja, ki se prenaša iz roda v rod, iz generacije v generacijo. Združitev prireditve Salone del Gusto in Terra madre se je ponovno izkazala kot odlična rešitev, ki je obiskovalcem ene največjih gastronomskih prireditev na svetu omogočila ne le ogled in pokušino pridelkov in proizvodov iz več kot 107 držav sveta, temveč so lahko tudi tokrat prisluhnili predavanjem, degustacijam in izmenjavam mnenj ter praks tistih, ki so na kongresu Terra madre predstavljali svoje države.

 

Že otvoritev je bila veličastna. Olimpijska dvorana v Torinu, ki sprejme okoli 10 000 gledalcev, je bila napolnjena do zadnjega kotička. 4000 delegatom iz 158 držav sveta, med njimi je bilo devet delegatov iz Slovenije, so se pridružili obiskovalci, ki so si ta spektakel prišli ogledati od blizu in daleč.

 

Delegati in delegatke, oblečeni v značilna oblačila svojih držav, ganljivi govori o pomenu hrane in pridelave, o spoštovanju tistih, ki jo pridelujejo in srečevanju s težavami na poti do potrošnika, etno glasba in mimohod zastav udeleženk, med njimi tudi slovenske, ki jo je ponosno nosil najmlajši delegat iz Slovenije Črt Butul, je bilo nekaj posebnega. Polno pozitivne energije in polno čustev.

"Braniti zemljo pomeni ohranjanje biotske raznovrstnosti, krajine in kmetijstva. Tisti, ki ne vidijo pomena kmetijstva, pomeni, da ne razumejo ničesar! Vi ste pravi intelektualci zemlje in morja. Ne sme vas biti strah, ne bodite sramežljivi. Učite druge, kar ste se sami naučili. Povejte in govorite o svojih uspešnih zgodbah. Potrebujemo vaše znanje, prakso, le  tako bomo premagali veliko zlo na svetu, kot je lakota in podhranjenosti," je v svojem čustvenem in do svetovne ter evropske kmetijske politike kritičnem nagovoru med drugim dejal  vodja in ustanovitelj združenja Slow Food Carlo Petrini.

 

Svojo podporo gibanju in prireditvi je izrazil tudi predsednik svetovne organizacije za prehrano FAO José Graziano da Silva, v posebnem pismu je gibanje in delegate podprl in se jim pridružil tudi papež Frančišek, nagovorila jih je tudi prva dama Amerike Michel Obama.

 

Med delegati so bili tudi predstavniki Slovenije, ki jih je vodila Tatjana Butul, predsednica omizja Slow food Primorska »Na kongresu Terra madre nas je vsakič več. Tokrat smo devetčlanska delegacija, ki zastopamo Slovenijo, ne le na kongresu, temveč smo Primorsko in Slovenijo predstavili tudi z našimi okusi, vonji in dejavnostjo. Naša pet dnevna predstavitev je bila med obiskovalci izjemno odmevna. Predstavili smo mavrico okusov Primorske, od Slovenske Istre, preko Krasa, Goriških Brd, čez Gornjo Trebušo, vse tja do Kobariškega konca. Čudovita predstavitev, ki je navdušila četrmilijonsko publiko, ki je v teh petih dneh obiskala to prireditev.  Obiskovalce je zanimala naša država in veliko smo jih nad njo tudi navdušili,« je dejala Tatjana Butul.

Petdnevno prireditev v Torinu je obiskalo 220 000 obiskovalcev, med katerimi je bilo veliko mladih. Organizatorji menijo, da jih je bila med obiskovalci kar tretjina  iz tujih držav, kar je rekordna številka. Tudi drugače je prireditev močno odmevala po celem svetu, saj je bilo prisotnih več sto novinarjev iz 87 držav sveta.

 

Izredno sta odmevali tudi delavnici s slovenskimi predstaviniki. Valter Kramar iz Hiše Franko v Starem selu je imel delavnico z naslovom „Sir na meji Slovenije in Italije.“ Predstavil je planinske sire stare štiri mesece, starane dve in štiri leta, kot tudi tistega, ki zori v v zemljanki. Dodal jim je marmelade, ki jih pripravila Ana Roš iz Hiše Franko in tiste, ki jih je pripravila Tatjana Butul iz Domačije Butul. Matjaž Kramar iz Goriških brd je s svojimi naravnimi vini sodeloval na delavnici o slovenskih in hrvaških naravnih vinih in navdušen nad obiskom kar ni mogel verjeti kakšen odziv obiskovalcev v nabito polni delavnici. 

 

In med temi 1000 razstavljavci je bil eden izmed najbolj obiskanih razstavni prostor predstavnikov Slow food Primorske. Domačija Butul je predstavila dobrote, katerih rdeča nit so zelišča Sredozemskega zeliščnega vrta na Manžanu v Slovenski Istri, obiskovalci so bili navdušeni nad marmeladami in vinskimi želeji z zelišči ter nad njihovim letos pridelanim oljčnim oljem, vinskim kisom s pehtranom, predstavili so tudi tolminske sire z zelišči, staran sir Tolminc, ki je bil letos tudi uvrščen v zbirko Ark of taste in izdelke iz cvetov sivke. Slovensko Istro je zastopal vinar Matjaž Babič z istrsko malvazijo in refoškom Montemoro. Salamo iz divjaga prašiča je pridelal Jure Pipan iz Križa na Krasu in je bila posebnost na Terra madre. Danilo in Anita Mavrič iz Plešivega v Goriških Brdih sta predstavila vini Rebula in Jakot. Valerija Vrhovnik iz kmetije Naš Raj je navdušila z domačimi marmeladami, piškoti, slovensko potico in marinirano postrvjo. „Odziv obiskovalcev je bil navdušojoč ter hkrati pohvala za minulo in spodbuda za nadaljnje delo. Veseli in hkrati ponosni smo, da smo se dogodka lahko udeležili, saj smo s tem dokazali, da delamo v pravi smeri, hkrati pa dobili polno novih idej in priložnosti, z ostalimi slovenskimi ponudniki pa dokazali, da znamo Slovenci tudi sodelovati in pokazati svetu domače pridelke in izdelke, na katere smo lahko ponosni,“ je zadovoljna s predstavitvijo Valerija.

 

Med obiskovalci je bilo veliko lastnikov restavracij, kuharjev in tistih, ki delajo v gastronomiji, ki so hvalili slovenske proizvode, kar nekaj je bilo tistih, ki želijo te proizvode v svojih restavracijah, oziroma v svoji ponudbi. Na slovenskem razstavnem prostoru so se oglasili tudi številni tuji novinarji, ki bodo v svoje države prenesli svoje vtise. »Že prvi odmevi na našo predstavitev so odlični. Že sedaj smo pri nas na Manžanu učni center ene najboljših gastronomskih fakultet na svetu iz Pollenza, prav v Torinu pa so stekli tudi prvi razgovori za obisk študentov iz gastronomske fakultete na Škotskem in tiste, ki ima sedež v bližini Hamburga,« pravi Tatjana Butul







PAJEK
KGZS