KGZS SKP - Skupna kmetijska politika
Skupna kmetijska politika
Domov Kontakt



Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček



Kako je prišel Kraljičin sirup v Ljubljano
21.03.2016

20160322091739_1.jpg

20160322093805_2.jpg

20160322093805_3.jpg

20160322093805_4.jpg

20160322093805_5.jpg

20160322093805_6.jpg

1x1px_transparent

Že enajsto leto v soboto pred cvetno nedeljo Pogačarjev trg v Ljubljani zažari v barvah velikonočnih butaric in pomladnega cvetja. Po trgu zadiši po šunki, poticah, vinu in vsem, kar sodi v velikonočno košaro, ter zaživi Podeželje v mestu. Dogodek, ki ga v sodelovanju z Ljubljanskimi tržnicami in parkirišči organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

 

S ponudbo kmetijskih pridelkov in izdelkov se je tokrat predstavljalo 48 kmetij. Gre za kmetije, ki v kmetijstvu vidijo priložnosti in ne omejitev. Gre za kmetije, ki si vzamejo čas za predstavitev v Ljubljani, kjer kupcem ponudijo najboljše. In ne nazadnje, gre za kmetije, ki se zavedajo pomena biti član Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

 

Sončna sobota, ki bo šla v zgodovino predvsem po odličnem zaključku smučarskih poletov v Planici, bo ostala v spominu tudi sodelujočim na Podeželju v mestu. Ta je letos potekal v sklopu projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP (skupni kmetijski politiki), ki ga na zbornici izvajajo s finančno podporo Evropske komisije.

 

Za srčnost dogajanja na trgu je tudi tokrat skrbel moderator France Peternelj»Sem vesel, da mi že toliko let zaupate. Ko se človek spomni, koliko prireditev je bilo, kaj vse smo počeli skupaj, se včasih vpraša, ali je res že toliko časa. Ne samo, da smo mi in kmetje vztrajali,  vztrajali so tudi naši obiskovalci in obiskovalke.

 

Pravzaprav smo postali prijatelji in dosegli cilj - doprinos za slovensko podeželje, ne glede na to, s katere plati gledamo,« poudarja Peternelj in dodaja: »Osebno vidim velik pomen prireditev Podeželje v mestu pri osveščanju  kupcev kaj pomeni domače in možnostjo začutiti razliko v okusu. Tržnice zagotovo so priložnost in Ljubljanska parkirišča in tržnice so primer dobre prakse ter vzorec, kako se s tržnicami da gospodariti, kako se da narediti prireditev z zgodbo, kako se da sodelovati.«

 

Kot moderator dogodka opaža tudi razliko med obiskovalci nekoč in danes: »Pred leti so se po tržnici sprehajale generacije 50, občasno kakšen vnuček. Zdaj tržnico obiskujejo predvsem družine. Gre za srednjo generacijo, ki se zaveda pomena, katero hrano uživati in od kod ta prihaja. Pravega okusa žal ne moremo doseči s poceni kupljeno hrano v veletrgovinah, lahko pa ga pričaramo z živili, ki jih kupimo na tržnici pri kmetih ali kasneje na kmetijah, ko se spoznajo in kupci vedo, kam jih gredo lahko iskat.«

 

 

Zvoke podeželja je tokrat ustvarjala skupina ljudskih pevcev in godcev Stari prijatelji s Kicarja. Vseh devet članov skupine prihaja iz kmečkih družin, razumejo pomen kmetijstva in so veseli, da lahko sodelujejo pri promociji podeželske kulinarike in tradicije.

 

Za popestritev dogajanja sta na Podeželju v mestu potekali tudi dve poučni delavnici. V prvi so članice Folklorne skupine Lintvar pod mentorstvom Tanje Gobec izdelovale prekrasne butarice. V drugi pa je Anton Petek, glasbenik iz Mozirja, izdeloval pastirske piščali.

 

Seveda je bila glavna pozornost namenjena sodelujočim kmetijam in njihovi imenitni ponudbi od šunke do kraljičinega sirupa. Nekaj utrinkov najdete v njihovih izjavah:

 

Magda Blaznik s kmetije Blaznik, Selce na Gorenjskem

»Na Podeželju v mestu radi sodelujem in zanimanje za izdelke dopolnilne dejavnosti je veliko. Kmetijo sem prevzela po starših in čutim dolžnost, da jo vodim naprej. Ukvarjamo se z rejo perutnine, ustvarjanje pletenin pa je moja ljubezen in vesela sem, da lahko izdelke, ki jih naredim iz domače volne, tudi prodam. Dogodek Podeželje v mestu je zelo pohvale vreden, tako kar se tiče organizacije, kot tudi odziva obiskovalcev, ki radi pridejo in so hvaležni, zares hvaležni za domače izdelke.«

 

Bernarda Vrabec s kmetije Vrabec, Dutovlje

»Na Podeželju v mestu se zelo dobro počutimo, radi pridemo, če le dobimo stojnico. Nam je zelo všeč in bi bili veseli, če bi dogodek potekal večkrat, vsaj enkrat na mesec.  Drugače je danes res lep dan in prišlo je veliko ljudi. S prodajo smo zadovoljni. Malce v slabo voljo nas spravlja izdajanje računov, ki nam vzame veliko časa.«

 

Vida Šolar s kmetije Šolar, Marjeta na Dravskem polju

»Z današnjim dnem sem zadovoljna, čeprav nam je Planica verjetno vzela nekaj kupcev. Zagotovo se je pred leti bolje prodajalo, vendar je bilo danes v redu. Sem zadovoljna z organizacijo Podeželja v mestu in tudi drugače nimam pripomb nad delom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Le tako naprej!«

 

Judita Klemenšek  z izletniška kmetije Klemenšek, Solčava

»V Ljubljani se naša kmetija predstavlja le enkrat letno - na Podeželju v mestu, na cvetno soboto. Ljudje naše mesne izdelke poznajo in nas poiščejo. Imamo kar nekaj stalnih strank, ki jih pred dogodkom pokličem, našo prisotnost objavim tudi na naši spletni strani. Organizacija dogodka Podeželje v mestu je super.«

 

Edita Mlakar s kmetije Debeljak, Rogaška Slatina

»Na Podeželju v mestu se predstavljamo prvič. Smo zelo veseli, da smo se ga lahko udeležili in naše izdelke predstavili mestnim ljudem. Prihajamo iz Rogaške Slatine in pridelujemo zelišča v lastnem zeliščnem vrtu. Posebnost med sirupi, ki jih ponujamo danes, je Kraljičin sirup. Receptura se je razvila v 16. stoletju, ko so zeliščarji dobila nalogo, da kraljici Elizabeti Ogrski pripravijo osvežilni napitek, ki bi ji dal energijo, da bo očarala poljskega kralja. In uspelo ji je - napitek preskušeno deluje! Sicer pa smo dokaj inovativna kmetija, saj se za uspešno prodajo vedno spomnimo kaj novega.«

 

 

Simpatična Anja in Ana, študentki zootehnike na Biotehnični fakulteti v Ljubljani, na temo Podeželje v mestu pripravljata diplomsko nalogo. Anja bo raziskala zadovoljstvo sodelujočih kmetij, Ana pa bo poiskala kmetije, ki na dogodku še niso sodelovale, in preverila, zakaj ne. Obe upata, da bosta diplomo končali pred poletjem. 

 

Vabljeni še na ostale prireditve Podeželje v mestu 2016:

  • sobota, 16. april, Podeželje v mestu - gremo na kmetijo, Ljubljana, Pogačarjev trg
  • sobota, 7. maj, Podeželje v mestu Koper, Koper, Pri Taverni
  • sobota, 14. maj, Podeželje v mestu - Dobrote slovenskih kmetij, Ljubljana, Pogačarjev trg
  • sobota, 3. september, Podeželje v mestu - jesenske dobrote, Ljubljana, Pogačarjev trg
  • sobota, 8. oktober, Podeželje v mestu Maribor

 

Prikaz izdelave velikonočnih butaric

 

Tako nastaja pastirska piščal

 

Kramljanje med stojnicami

 

 

 

Sofinancira Evropska komisija. Vsebina teksta ne odraža nujno stališča Evropske komisije.







PAJEK
KGZS