Že trinajsti slovenski proizvod registriran pri Evropski komisiji
Evropska komisija je včeraj v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraškega zašinka kot zaščiteno geografsko označbo. Kraški zašink je tako že trinajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.
Kraški zašink je tradicionalni suhomesnati izdelek kraške pokrajine. Ugodna mikroklima Krasa omogoča sušenje celih kosov vratovine. Kraški zašink ima značilno valjasto obliko, naravni ovitek pa obdaja elastična mrežica. Surovina za proizvodnjo Kraškega zašinka je kakovostna vratovina prašičev mesnatih pasem. Za proizvodnjo je značilen suh postopek soljenja. Za Kraški zašink je značilen rahlo slan okus. Mišičnina zašinka je na prerezu rdeče rožnate barve, rob rezine je rahlo temnejše barve. Slanina je bele barve. Tekstura mišičnine in slanine je rahlo čvrsta, gladka in se v ustih hitro razgradi.
|