KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Pridite na Podeželje v mestu Ljubljana - pridelano in ponujeno z ljubeznijo
Dogodki Podeželje v mestu so namenjeni promociji kmetijstva in zbliževanju podeželja z mestom in obratno. Na njih pa se dogaja še marsikaj zanimivega, poučnega, okusnega in prijetnega.

Avtor novice: KGZS
31.08.2016

 

Kje? Ljubljana, Pogačarjev trg

Kdaj? Sobota, 3. september 2016

Med 8. In 14. uro. Pričetek kulturnega programa ob 10. uri.

Dodatne informacije: pr@kgzs.si

 

Letos so za nami trije dogodki Podeželje v mestu Ljubljana, v soboto, 30. septembra 2016, lepo vabljeni na četrtega: Podeželje v mestu – pridelano in ponujeno z ljubeznijo. Tudi tokrat se bo na Pogačarjevem trgu prodajalo in kupovala, plesalo, pelo in klepetalo. S ponudbo pridelkov in izdelkov slovenskega podeželja se bo predstavljalo prek 45 kmetij.

 

Dogodek bo obogaten s poučnimi delavnicami in kulturnim programom. Na trgu bo potekala predstavitev kuhanja žganja v kotlu, glasbeni gostje bodo člani skupina Štajerski frajtonarji s kulturnega društva Valentin Žumer Hajdoše.

 

Letošnji dogodki so potekali v sklopu projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP, ki ga je izvajala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije s finančno podporo Evropske komisije. Tako smo na dogodkih smo razblinili kar nekaj zanimivih predsodkov. Na primer tega: Kozje mleko smrdi. Gre za predsodek!

 

»Povonjaj in poskusi, pa se predsodek razblini! Predsodek prihaja iz časov pred osamosvojitvijo Slovenije, ko je prireja drobnice močno upadla. Sploh v Sloveniji. V letih samostojnosti se reja drobnice počasi dviga. Tisti, ki redimo sto in več koz, imamo urejena molzišča, molzemo dvakrat na dan, skrbimo za higieno, koze hranimo s svežo pašo in senom, dokazujemo, da mleko nima vonja. Proces skrbi za živali je namreč drugačen. Gre za proces, ki ga ljudje, ki kozje mleko poznajo iz časov Jugoslavije, ki so odraščali z nekaj kozami v drugačnih pogojih, niso imeli možnost spoznati,« so nam povedali na stojnici sirarstva Videc.

 

Drobnica pa je vsestransko uporabna, zato smo razblinili drugi predsodek: Ovčja volna smrdi. Gre za predsodek!

»Nekoč je bila ovčereja pomembna za prehrano in volno. Pasem se ni izbiralo tako kot danes. Volna je bila groba, resasta in je po mnenju nekaterih pikala in smrdela. Danes smrdi in pika le še predsodek, a se tudi to počasi spreminja, saj je ovčja volna naraven material, ki nas pozimi greje in poleti hladi. Skozi čas se je naredila selekcija pasem ovc in tako danes od jezersko-solčavske pasme dobivamo zelo kakovostno, vsestransko uporabno prejo. S primerno predelavo nima neprijetnega vonja in ni groba. Je celo priporočljiva, ker rahlo masira kožo,« nam je povedala gospa Erna Korošec, ki iz volne plete in polsti imenitne pletenine Koštrun. 

 

Kaj pa med? Kako izbrati tistega pravega? In tako smo na stojnici čebelarstva Petelin razblinili tretji predsodek: Če med kristalizira, je vanj primešan sladkor. Gre za predsodek!

 

»Medu se ne dodaja sladkor, razen v času zimskega krmljenja. Ko se nabira med za točenje, se sladkor odstrani, ker drugače med ne bi bil pristen. Kristaliziran med je zagotovo pristen. Hitrost strjevanja pa je odvisna od razmerja med glukozo in fruktozo ter prisotnostjo sestavljenega sladkorja melicitoze, ki še pospeši strjevanje. Med lahko utekočinimo s segrevanjem do 40 ˚C,« se glasi razlaga čebelarja.

 

In še četrta trditev: Buče so hrana za prašiče. Gre za predsodek!

»Buče so vsestransko uporabne. Jemo jih lahko surove, iz njih pripravljamo juhe, omake, priloge, marmelade, kompote in sladice. Imajo tudi odlične antioksidativne lastnosti, iz semen pa stiskajo bučno olje. Obstaja veliko sort buč, ki jih lahko dolgo skladiščimo in iz njih pripravljamo imenitne jedi tudi pozimi,« so nam povedali na stojnici kmetije Štirn, kjer ponujajo paleto izdelkov iz buč.

 

Pridružite se nam v soboto, 3. septembra in morda razblinimo še kakšen predsodek. Se snidemo na Podeželju v mestu!KGZS