KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

27 let rasti kakovosti dobrot s slovenskih kmetij
Od včeraj na Ptuju poteka tradicionalna državna razstava Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.

Avtor novice: Marjan Papež, Tatjana Vrbošek
20.05.2016

20160520110808_1.jpg

20160520110808_2.jpg

1x1px_transparent

V najstarejšem slovenskem mestu se s svojimi pridelki in izdelki predstavlja okrog 650  kmetij iz Slovenije in zamejstva, ki so na ocenjevanje dala 1304 izdelke, letos prvič tudi med.  Podelili so 250 bronastih, 375 srebrnih in kar 511 zlatih priznanj. Najboljšim med najboljšimi pa so podelili 75 znakov kakovosti, ki ga prejme izdelek za trikratni prejem zlatega priznanja.

 

Prireditev odraža vso kulinarično pestrost, ki so jo na slavnostni otvoritvi izpostavili tudi govorniki. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič je povedal, da je ta dogodek, ogromnega pomena za slovensko kmetijstvo. »Premalo razmišljamo, kaj pomeni prejem priznanja za vsako kmetico in vsakega kmeta, ki sodeluje na ocenjevanjih. Gre za osebno potrditev, pa tudi potrditev kmetije, da dobro delajo. Ogromno dela pri tem opravijo tudi kmetijske svetovalke in svetovalci, ki spodbujajo kmetije k sodelovanju in  to delajo z veliko dobre volje, tudi izven delovnega časa,« je povedal predsednik KGZS.

 

Predsednik organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič pa je izpostavil, da je to »izjemna razstava z mnogimi presežki. Smo pa premalo ponosni na to, kar imamo na slovenskem podeželju, saj mnogo držav v Evropski uniji nima take kulinarične pestrosti.«

 

»Slovensko podeželje je steber kulturne in narodove identitete in tu je izjemna vloga kmeta. Država , ki si ne zmore sama pridelati dovolj hrane za svoje prebivalstvo, ni prava država,« je ob odprtju razstave dejala državna sekretarka mag. Tanja Strniša, in nadaljevala, »da je izrednega pomena promocija lokalno pridelane hrane, ki jo izvajata KGZS in kmetijsko ministrstvo, kar se odraža v vse večjem zavedanju potrošnikov, zakaj kupiti lokalno pridelano hrano«.

 

Sočasno z razstavo dobrot so potekale tudi okrogle mize in predstavitve, folklorni program, v atriju minoritskega samostana je potekala kmečka tržnica ter seveda podelitve priznanj najboljšim kmetijam. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije pa je v okviru projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP obiskovalce seznanjala s pomenom kmetijstva in skupne kmetijske politike. S tem so se obiskovalci lahko seznanili tudi ob ogledih v treh sklopov razstave, kjer so nanizani nekateri predsodki o skupni kmetijski politiki, kmetijstvu in hrani.

 

Nekaj fotoutrinkov pa še v galeriji

 KGZS