KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Tudi v Logatcu sedaj vsi učenci 3.a vedo, da hrana ne raste v trgovini
Detektivska ekipa v sestavi Lucija, Janko in Marjan se je danes, drugi dan šole po počitnicah odpravila na detektivsko nalogo na Osnovno šolo 8 talcev v Logatec.

Avtor novice: Marjan Papež
23.02.2016

20160224102048_1.jpg

20160224102048_2.jpg

1x1px_transparent

Podali so se v 3. a razred, kjer so raziskovali in utemeljevali, zakaj hrana NE raste v trgovini, kar je delovni naslov aktivnosti, ki jo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) izvajajo v okviru projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in skupni kmetijski politiki.

 

Učenci so izkazali že zelo dobro znanje o zelenjavi in sadju, kjer jih tudi s premetenimi vprašanji detektivska ekipa ni zmedla. Nekoliko trši oreh so bila vprašanja o živalih. Pa ne to, katere živali so na kmetiji in za kaj jih redimo. Izziv so bila zahtevnejša vprašanja o slovenskih avtohtonih (izvirnih) pasmah domačih živali. Otrocii so brez težav prepoznali lipicanca in kranjsko čebelo, razumljivo pa so bili za večino krškopoljski prašič, štajerska kokoš, cikasta pasma goved, jezersko-solčavska pasma ovac... premalo poznane, da bi jih prepoznali.

 

Pa nič ne de! Saj to je poslanstvo detektivske ekipe KGZS, da med  mladimi širi vedenje o pomenu ohranja slovenskih pasem domačih živali, o pomenu kmetov za pridelovanje hrane, obdelano kulturno krajino in poseljeno podeželje.

 

V eni šolski  uri so otroci doživeli vzdušje na kmetiji in raziskali, kaj se na njej dogaja. Skozi pogovor, igro in opazovanje so otroci spoznali življenje na kmetiji - kdo na njej prebiva in kaj vse jo sestavlja. Po izvedbi delavnice so otroci narisali utrinke z delavnice, mnogi pa so napisali na to temo kar spis, kjer so nastali prav posrečeni zapisi. Krškopoljski prašič je postal kraško poljski, detektivi, ki so prišli s kmetijsko gozdarske zbornice so postali detektivi iz gozdnokmetijskega društva :).

 

Nekaj zapisov  in risb otrok lahko preberete in pogledate v priponkah.

 

Več fotografij pa si lahko ogledate v galerijiDatoteka SPISI OTROK.pdf
Datoteka risbe 3a OŠ Logatec.pdf
KGZS