KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Inovativni mladi kmet 2015 je Matjaž Frešer
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) sta v petek, 20. novembra, na 9. izboru Inovativni mladi kmet v Račah razglasila zmagovalca izbora.

Avtor novice: Andreja Krt Stopar
20.11.2015

20160119092533_1.jpg

20160119092533_2.jpg

1x1px_transparent

Na kmetiji Frešerjevih v  Kalšah pri Slovenski Bistrici se ukvarjajo z intenzivno živinorejo-pridelavo mleka, ob tem pa so  vse skozi  že imeli v lasti tudi vinograde.  Korenine vinogradništva segajo v leto 1832 in je že sedma generacija v družini Frešer, ki nadaljuje tradicijo vinogradništva. S poudarkom, da je sae je Matjaž Frešer v celoti zapisal vinogradništvu in vinarstvu. 

 

S sofinanciranjem iz evropskih sredstev je zgradil sodobno klet in hkrati ustvarjal blagovno znamko Vina Frešer. Na čudovitih obronkih Pohorja, na vrhunskih vinogradniških  legah v Ritoznoju, obdeluje nekaj manj kot 12 ha vinogradov. Težave, s katerimi se je srečeval v okviru integrirane pridelave grozdja, so bile med drugim veliki nakloni leg vinogradov ter visoki stroški pridelave. 

 

To je Matjaža Frešerja spodbudilo k drugačnemu razmišljanju in pripeljalo do ideje, kako trajnostno pridelati vina na naravi prijazen način in jih ponuditi skupaj z lokalno domačo hrano. Sedaj že četrto leto obdelujejo vinograde v skladu z ekološkim načinom vinogradništva.  Iz tako pridelanega grozdja proizvajajo  lastni prepoznaven stil vina,  s katerim so zadovoljne  tudi najbolj zahtevne stranke  po svetu.

 

Z ekološkim načinom pridelave grozdja je  povečal kakovost vin, hkrati pa znižal vhodne stroške in se prilagodil sodobnemu pivcu vina, ki spoštuje lokalno pridelavo z visoko kakovostjo.

 

Za naziv Inovativnega mladega kmeta se je letos potegovalo šest kandidatov. Cilj tekmovanja je odkrivati in spodbujati inovativnost pri mladih. KGZS in ZSPM s tekmovanjem širita in poglabljata znanje mladih nosilcev in nosilk kmetijskih gospodarstev, preverjata praktično usposobljenost mladih kmetic in kmetov ter jih spodbujata k nadaljnji inovativnosti. Namen tekmovanja je tudi popularizirati kmetijstvo in podeželje, spodbujati pozitivno tekmovalnost in druženje med mladimi.

 

Fotoutrinki z razglasitve inovativnega mladega kmeta si lahko ogledate tukaj

 

Intervju z Matjažem Frešerjem  lahko preberete tukaj

 KGZS