KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Krompir moraš imeti - v življenju ali na mizi


09.06.2014

Sobotno Podeželje v mestu Koper, ki je v organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) potekalo po Pristaniški ulici v Kopru, je ponovno navdušilo številne obiskovalce.

 

Na 35 stojnicah so se predstavljale kmetije in združenja s ponudbo tradicionalnih pridelkov in izdelkov. Potekale so degustacije tradicionalnih mesnih in krušnih izdelkov, zelenjave ter ribjih jedi. »Kljub temu, da slovenska obala meri le nekaj prek 40 kilometrov in sodi med najkrajše evropske obale, nudi nekaterim družinam tradicionalni priobalni ribolov. Tako imamo, kljub majhni obali, privilegij, da jemo ribo z našega morja,« poudarja Gabrijela Salobir, zadolžena za ribištvo na KGZS.

 

 

Namen tokratne prireditve Podeželje v mestu je bil poudariti pomen prepletanja uživanja lokalno pridelane hrane in zdravega načina življenja. Na Carpaccievem trgu za Taverno je namreč sočasno v sklopu projekta KOŠarka je zakon! potekal praznik košarke. Odvijale so se različne športne dejavnosti, tekmovanja ter nastopi različnih kulturnih in športnih skupin. Dogajanje po Pristaniški ulici so povezovali mladi člani skupine Štajerski frajtonarji, ki so pritegnili pozornost z igranjem med stojnicami. 

 

 

Del prireditve Podeželje v mestu ostaja dobrodelna akcija »Krompir moraš imeti«... v življenju ali na mizi. Pobudnik akcije sta Kmetija Drinovec in VoxMedii. Da bi pomagali socialno ogroženim družinam, je zmagovalec televizijskega šova »Gostilna išče šefa« Andrej Murko pripravljal krompirjeve jedi iz krompirja kmetije Drinovec. »Bodimo ambasadorji dobre volje, dobrega dela in druženja,« pravijo organizatorji dobrodelnega dogodka in vabijo na osrednji dogodek humanitarne akcije – pobiranje krompirja - 31. avgusta 2014 na kmetiji Drinovec na Okroglem pri Naklu. Del pobranega krompirja na hektarju njivske površine bo poklonjen Zvezi prijateljev mladine za družine v stiski. Več o tem lahko preberete na www.krompirmorasimeti.si

 

 

V letu 2014 bosta potekali še dve prireditvi Podeželje v mestu, ki omogočajo vzpostavitev povezav med kmetijami in potrošniki, podeželjem in mestom ter pozitivno vplivajo na razvoj kmetijstva in podeželja – 6. septembra v Ljubljani in 27. septembra v Mariboru. Razpis za sodelovanje na prireditvah bo objavljen v junijski številki Zelene dežele in na spletni strani www.kgzs.si.KGZS