KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Ne zamudite Podeželja v mestu Koper


06.06.2013

V soboto, 8. junija 2013, bo v organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije pod Taverno potekala prireditev Podeželje v mestu Koper. V sklopu prireditve bo potekala Feria in plesno kulinarični  nastop društva Luna Flamenca.

 

Med 8. in 14. uro se bo s svojimi pridelki in izdelki dopolnilnih dejavnosti na stojnici po Pristaniški ulici predstavljalo 45 slovenskih kmetij. Sobotni sprehod med stojnicami in obisk Taverne bo priložnost za ogled, pokušino in nakup številnih krušnih, mlečnih in mesnih izdelkov, olj, vin, sokov, marmelad ter tudi sezonskega sadja in zelenjave.

 

Za ljubitelje izdelkov iz volne bomo pripravili delavnico polstenja. Pod motom zdrava hrana z zdravih posod bodo potekale delavnice lončarjenja. Kulinariko podeželja bo dopolnjevala kulinarika morja. Obiskovalci bodo lahko poskusili in se seznanili s pripravo klapavic. Školjk, ki jih gojimo v Sloveniji.

 

Kulturni del prireditve z glasbenim programom se prične ob 11. uri pod Taverno, povezoval ga bo Iztok Gustinčič. Prvi del programa bo z glasbo in plesom predstavljal slovensko podeželje. Na odru in kasneje med stojnicami bodo igrali Štajerski frajtonarji s Hajdine, ki navdušujejo z igranjem in mladostjo. Ob 12. uri se prične praznovanje Ferie, tradicionalnega andaluzijskega praznika.

 

Feria - praznik na prostem - je tradicionalno zaznamovan z obilo glasbe, plesa v tradicionalnih oblekah, bogato gastronomsko ponudbo in prodajo. Je priložnost za srečanje sorodnikov in prijateljev ter prinaša dobro voljo in veselje. Podeželje v mestu Koper bodo tako dopolnjevale plesalke oblečene v tradicionalne andaluzijske živopisne obleke. Na odru se bodo vrtele v ritmu flamenca in med publiko delile tipične andaluzijske prigrizke in napitke. Vse skupaj bo prepleteno s kulinariko podeželja in slovenske obale.

 

Pridelke domačega izvora zaradi bližine pridelave odlikuje odličen tradicionalen okus. Njihov nakup ima poleg kakovosti živil širši družbeni pomen. Omogoča obstoj in ustvarjanje novih delovnih mest ter pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja. Podeželje v mestu omogoča vzpostavitev povezav med kmetijami in potrošniki, podeželjem in mestom ter pozitivno vplivajo na razvoj kmetijstva in podeželja. Sodelujoče kmetije kažejo tudi na poslovne priložnosti, ki jih ponuja kmetijstvo in podeželje.

 

Prireditve Podeželje v mestu so v letu 2013 del projekta Kmetijstvo je zakon, ki ga izvaja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Evropsko Komisijo, Generalnim direktoratom za kmetijstvo in razvoj podeželja. Cilj projekta je prikazati poklic kmeta kot poslovno priložnost in izziv mladim. Tudi v sklopu partnerstva med Evropo in kmeti, ki je opredeljeno v skupni kmetijski politiki, in vse bolj povezuje urbani svet na eni in strateško kmetijstvo na drugi strani.KGZS