KGZS - Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP
Domov Kontakt
Projekt SKP Dobre prakse Recepti Galerija Otroški kotiček

Vinska kraljica Slovenije za leto 2013 je Neža Pavlič


14.01.2013

V Radencih je bila v petek 11. januarja za 17. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2013 okronana Neža Pavlič iz Slovenskih Konjic.  Izbrala jo je komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

 

Neža Pavlič, bo v letu 2013 združevala slovenske vinorodne dežele, predstavljala slovenska vina in vinogradništvo ter bo poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine.  Krono ji je predala Vinska Kraljica Slovenije 2012 Martina Baškovič, ki je v preteklem letu širila vinsko kulturo na več kot 100-ih dogodkih, povezanih z vinarstvom in vinogradništvom. Za nepozabno kraljevsko leto se je zahvalila nosilcu projekta Pomurskemu sejmu, pokroviteljem in gostiteljem, ki so jo toplo sprejemali povsod, kamor jo je vodilo  njeno poslanstvo.

 

Za 17. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2013 sta Nežo Pavlič okronala Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma in minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič.

 

Neža Pavlič je v svoji prisegi in nagovoru obljubila, da bo predano predstavljala in zastopala Slovenijo kot vinorodno deželo z izjemno kulturno dediščino, širila kulturo pitja ter ozaveščala mlade o posebnem odnosu do vina. Ponosno bo razglašala svoje poslanstvo, dvig kulturne ravni pitja vina do zmerne, prijetne, doživete in predvsem zdrave uporabe, kar lahko dosežemo le, če o vinu vemo več kot le to, da je prijetna alkoholna pijača. Zavezala se je, da bo vse tri vinorodne dežele - Podravje, Posavje in Primorsko zastopala enakovredno in z vsem spoštovanjem do vseh slovenskih vinogradnikov in vinarjev, saj izjemno ceni njihov trud in srčno predanost svojemu delu. Dejala je, da se zaveda, da ima vsaka kapljica, pridelana na naši zemlji svojo zgodbo in, da vsaka steklenica vina nosi v sebi sonce.

 

In katero je kraljičino vino? Vinska kraljica Slovenije 2013 Neža Pavlič si je za svoje vino izbrala Renski rizlinga, polsladko, letnik 2009.

 

 

 KGZS